Innostumisia

Innostumisia

tiistai 12. heinäkuuta 2011

Ihana Pariisi

Eiffel-torni iltavalaistuksessa




Pari viikkoa sitten pääsin hieman yllättäin reissuun Pariisiin pitkäksi viikonlopuksi. Entuudestaan tuttuun kaupunkiin on aina kiva palata, varsinkin kun nyt oli edellisestä käynnistä kulunut jo useampi vuosi. Työkiireiden takia ei matkaa etukäteen juurikaan ehtinyt odottaa, mutta heti perille saavuttuani muistin miksi aina innostuin Pariisista; ne vanhat upeat rakennukset! Onhan Pariisi toki muodin & varsinkin haute couturen, taiteen ja kulttuurin sykkivä keskus, mutta jotenkin kaikkein vangitsevinta on minusta kaupungin vanha arkkitehtuuri veistoskoristeltuine taloineen ja takorautaisine parvekkeineen, joilla pariisilaiset näyttivät innostuneen kasvattamaan mitä upeampia pienoispuutarhoja puineen ja kukkineen. Minua inspiroivat niin rappioituneet, rappaustaan rapisuttavat talot kuin kullatuin portein kaduista erotetut palatsitkin... ja jälleen totesin että Pariisissa lempipuuhaani on talobongaus! No, toisaalta melko halpaa huvia, ja kävellen näkee kaupungista muutenkin valtavan paljon.


Kerrostaloja ranskalaiseen tapaan



Näkymä hotellimme parvekkeelta


Eräänä päivänä kävelin Montmarten ympäristössä ja koetin hakeutua sellaisille kaduille joilla ei olisi turistirysiä, vaan aidompaa pariisilaista elämää ja löysinkin! Oli ihastuttavaa katsella katuvilinää ihmisten tehdessä ruokaostoksiaan kadun pikku putiikeissa; leipäkaupoissa, juustopuodeissa, viinimyymälöissä, hedelmä- ja vihannes-shopeissa ja kukkakaupoissa. Mitä meiltä puuttuukaan, kun kaupunkikeskustoistamme ovat lähes tyystin hävinneet pienet erikoiskaupat! 


Mansardikattojen lumoa





Eiffel-torni päivällä


... ja iltavalaistuksessa



Sacré-Coeur-basilika



 
 
Suosittelenkin Pariisiin matkaaville pitkiä ja nautinnollisia kävelyretkiä kaupungissa; niihin voi sitten mielensä mukaan yhdistää käyntejä museoissa, nähtävyyksissä ja ainahan jalkojaan voi lepuuttaa jossakin Pariisin tuhansista kahviloista. Niin ja toki patikkaretkiä järjestetään opastettuinakin versioina; hyvä opas herättää kaupungin historian eloon! Lähes jokaisella kadulla, patsaalla, aukiollakin on oma vaiherikas tarinansa.
 
 Aikoinaan kattohuoneistoissa mansardikattojen alla sijaitsivat palvelijoiden huoneet. Nykyisin esimerkiksi Champs-Élyseén varrella sijaitsevista kattohuoneistoista maksetaan jopa 17 000 euroa neliöltä...


 
 
Mainio & tunnelmallinen tapa nähdä ja kokea Pariisia on illallisristeily Seine-joella jollakin kymmenistä jokilaivoista. Esimerkiksi sivustolta www.bateauxparisiens.com löytyy lisäinfoa vesille halajaville matkalaisille. 
 
Käymisen arvoisia kohteita riittää vaikka viikoiksi, mutta listaan tähän muutamia: Notre Damen katedraali, Sacré-Coeur-basilika, Louvren taidemuseo, Rodin-museo, Versaillesin palatsi ja puisto, Eiffel-torni, Moulin Rouge eli Punainen Mylly- tai Lido-kabareet, d'Orsay-museo, Katakombit, Picasso-museo, Modernin taiteen museo, Champs-Élyseés-puistokatu, Riemukaari, Tuileries'n puisto, Luxembourgin puisto, Invalidi-kirkko, Pompidou-keskus, kaupunginosista esim. Montmartre, Montparnasse, Latinalaiskorttelit, Galeries Lafayette-tavaratalo, Printemps-tavaratalo...& antiikki- / vintage- ynnä muiden löytöjen tekemisestä kiinnostuneille Pariisin tunnetuin ( ja yksi maailman suurimmista ) kirpputori, Marché aux Puces de St-Ouen Porte Clignancourtissa. 
 
Muutamat yleisimmät ranskankielen tervehdykset ja arkitilanteiden fraasit kannattaa opetella; palkinnoksi saat varmasti paikallisilta  parempaa palvelua ja ilahtuneita hymyjä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti