Innostumisia

Innostumisia

perjantai 28. joulukuuta 2012

Herkullista uutta vuotta!


Vuosi vanhenee kuin silmissä ja pian on uuden aika! 

Kevättä ja kesää kohti lähtiessä tuntuu usein luontevalta ottaa pieniä ja suurempiakin uusia alkuja.
Onko tuloillaan uudenvuodenlupauksia? 

Jouluherkuttelujen jälkeen ja kenties shoppailuhuumankin hälvettyä tekee hyvää hieman kartoittaa mennyttä vuotta ja suunnitella tulevaa. Joulupukin tuoman suklaavuoren ;) ja muiden herkkujen ansiosta taitaa ainakin omalla kohdallani olla kieltäymysten kuukausi edessä!
Tänä vuonna on kuitenkin vielä lomaa, juhlaa ja luvallista herkuttelua muutama päivä edessäpäin, kiitos uudenvuoden vaihtumisen!

Tässä pari herkullista reseptiä vaikkapa uudenvuoden vaihtajaisiin:


Parsakaalisalaatti

2 parsakaalta ( n. 500-600 g ) raakana
1 suurehko punasipuli
400 -500 g ( 1 rasia ) vihreitä kivettömiä viinirypäleitä
1-1,5 dl auringonkukansiemeniä ( kuorittuja)
2 päärynää
1 granaattiomena

+ Felix Perinteinen salaattikastike

Huuhtele parsakaalit sekä viinirypäleet ja kuori päärynät sekä punasipuli.
Poista parsakaalin puiseva paksu varsiosa. Pilko parsakaalin kukinnot hienoksi, samoin punasipuli. 
Sekoita suuressa salaattikulhossa. 
Halkaise rypäleet kahtia ja lisää salaatin joukkoon. Pilko päärynät pienehköiksi paloiksi ja lisää ne myös kulhoon, samoin kuin auringonkukansiemenet. 
Lisää reilusti salaatinkastiketta ja sekoita kaikki aineet hyvin. Anna maustua jääkaapissa ( kulho kannattaa peittää kelmulla ) pari tuntia tai vaikka yön yli, jolloin salaatti on ehtinyt kunnolla maustua ja on parhaimmillaan.
Lisää salaattiin granaattiomenan raikkaanpunaiset siemenet juuri ennen tarjoilua. 
Kovertamalla siemenet lusikalla granaattiomenasta salaatin yllä saat talteen myös granaattiomenan herkullisen mehun.

Halutessasi voit lisätä salaattiin myös esimerkiksi cashew- pähkinöitä; nekin kannattaa lisätä vasta hetki ennen tarjolle laittamista, jotta ne säilyttävät rapeutensa.

Ihana herkullinen salaatti, juhlava mutta helppo! Tämä salaatti sopii monen ruoan ja pikkusuolaisen kanssa erinomaisesti, esimerkiksi voileipäkakun kera nautittavaksi...


Katoava Voileipäkakku

Tämän voileipäkakun nimeksi tuli Katoava Voileipäkakku, 
koska yleensä se katoaa parempiin suihin alta aikayksikön! ;)

325 g Maalahden Limppu / viipaloitu
1 pkt ( 500 g ) viipaloitua sekaleipää; esim. Vaasan Arkiviipaleet
n.4-5 dl rasvatonta maitoa kostutukseen
1 prk Abba tonnikalaa; paloja öljyssä
Tabascoa
Felix Perinteinen salaatinkastike
110 g metwurstia
n. 150 g suolakurkkuviipaleita
1 iso suippopaprika
150 g kermaviiliä ( 3/4 purkkia )
275 g voileipäpikkelsiä ( Kavli )
200 g tuorejuustoa ( Creme Bonjour Yrttitarha)

Koristeeksi persiljaa ja granaattiomenan siemeniä


Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja ja reunat leivinpaperisuikaleilla valmiiksi odottamaan kakun kokoamista.

Sekoita lautasella tonnikala ja n. 3 rkl salaatinkastiketta sekä muutama loraus Tabascoa haarukalla tasaiseksi massaksi.
Huuhdo suippopaprika, poista siemenet ja pilko hienoksi silpuksi. 
Pilko suolakurkkuviipaleet samoin.
Kaada laakealle lautaselle maitoa n.4-5- dl kostutusta varten.

Ota kaikki leivät valmiiksi sekä terävä veitsi, jolla voit muotoilla leipäviipaleet ennen kostutusta.
Aloita Maalahden limpusta: limpun yläreuna sopii melkein kuin nakutettu pyöreän kakkuvuoan ulkoreunaa vasten, mutta voit veitsellä vielä muokat leipäviipaleiden reunoja ja leikata myös pohjasta ja sivuista pari milliä pois, jos ne tuntuvat kovilta tai tiiviiltä. 

Kasta kukin leipäviipale maitoon aika pikaisesti, ettei pohjakerros tule liian märäksi ja asettele viipaleet vuoan pohjalle toinen toisiinsa kiinni. Väleihin ja keskelle jäävät raot täytetään sopiviksi muotoilluilla paloilla. Varsinkin pohjakerrosta tehdessä kannattaa laittaa leivät tiiviisti toisiaan vasten niin kakusta tulee tukeva.

Kun pohja on valmis, levitä puolet voileipäpikkelsistä leipäviipaleiden päälle ja lisää myös tonnikalamassa. Ripottele vielä päälle hieman pilkottua suippopaprikaa sekä suolakurkkua.

Seuraavaksi on sekaleipäkerroksen vuori, joka kootaan samoin kuin alin leipäkerros. 
Leivästä leikataan reunat ja kuori pois ja muotoillaan sopiviksi paloiksi. 
Kastaminen kannattaa tehdä nopeasti, ettei sekaleivästä tulee muhennosta. 
Leipäkerroksen valmistuttua sitä voi kevyesti painella käsillä, jotta kakku tiivistyy.

Tämän leipäkerroksen päälle tulee loput voileipäpikkelsistä sekä pilkottu metwursti 
+ ripaus paprikaa + suolakurkkua. 

Viimeinen kerros onkin taas sekaleipäkerros eli toistetaan vain edellisen leipäkerroksen vaiheet; 
myös kevyt painelu.
Tämän jälkeen kakun päälle kannattaa laittaa pyöreä pala leivinpaperia + sopivankokoinen, hieman kakkuvuokaa pienempi astia sekä sen päälle kevyehkö paino, esim. voipaketti tms. ja nostaa voileipäkakku jääkaappiin vetäytymään ja maustumaan.

Valmista " kuorrutus": Sekoita tuorejuusto notkeaksi haarukalla erillisessä kulhossa ja lisää sen joukkoon n.150 g kermaviiliä eli 3/4 purkillista; sekoita huolella ja lisää joukkoon loput suippopaprika- ja suolakurkkusilput. Sekoita ja laita kelmu kulhon päälle & nosta jääkaappiin maustumaan.

Voileipäkakku on parhaimmillaan saatuaan maustua vaikkapa yön yli jääkaapissa. 
Hieman ennen tarjoilua irrota irtopohjavuoan reunaosa ja poista leivinpaperisuikaleet voileipäkakun alta ja reunoilta. 
Levitä kakun päälle tuorejuusto-kermaviilikuorrutus ja koristele huuhdellun persiljan lehdillä sekä granaattiomenan siemenillä.


Herkutteluhetkiä toivottaen,

-Minni-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti