Innostumisia

Innostumisia

keskiviikko 24. elokuuta 2011

Sydämiä, sydämiä...

Ihana materiaali on mankeliliinaksi tarkoitettu sileä ja luonnonsävyinen pellava; tässä monogrammin ja puuvillaisten ripsinauhojen kera.
* * *
Joskus sitä innostuu jostakin kuviosta, materiaalista tai vaikka väristä todella pitkäksi aikaa... voikohan sitä silloin enää edes nimittää innostumiseksi; olisikohan kyseessä jo paremminkin sitoutuminen ;)

Oma kestoaiheeni näyttää olevan ainakin sydämet; muiden muassa. Sydämiä on tullut toteutettua niin painokuoseina, brodeerauksina, applikaatioina, tilkkutöinä, pehmoversioina, kirjankansina kuin nahkastanssauksena, virkkauksena ja kollaaseinakin... Kuvio on mukavan muuntelukelpoinen ja taipuu moneen tyyliin ja materiaaliin. Kokosin tähän muutamia sydänaiheisia töitäni pieneksi kuvasarjaksi. Ideat ovat vapaasti käytettävissä, jos joku kokee innostuksen puuskan -tilkkukopankin kätköistä voi löytää monen monta valmistumistaan odottelevaa sydäntä...


Japanilaiseen tyyliin käsinsidotun kirjan kannet ovat mustaa mokkanahkaa. Kannen sydän on tehty liimaamalla nahkan alle tiivistä puuvillanyöriä sydämen muotoon ja muovaamalla mokkanahka napakasti  sen ympärille.

Kirjansidontaan tutustuin ensi kerran opiskeluaikoina ja ihastuin samantien. Sitomistekniikoita ja -tyylejä on monia, ja jo pienen harjoittelun jälkeen pääsee hyvin vauhtiin. Kirjan koon, muodon ja käyttötarkoituksen voi itse valita, samoin materiaalit ja värit.  Samalla kannattaa kokeilla valmistaa itse tehtyä paperia, se on älyttömän hauskaa ja uskomattoman helppoa, kun vain hieman työläämmät alkuvalmistelut saa pois alta. Itse tekemäänsä paperia on luksusta sitoa omaan kirjaan. Käsinsidotut kirjat ovat ilmeikkäitä ja arvokkaita lahjoja; eikä kenelläkään varmasti ole aivan samanlaista. Hää- ja valokuva-albumit, vauvakirjat, muistikirjat, kalenterit, päiväkirjat, leikekirjat - mitä vain mieleen juolahtaa tehdä. Itse tein kerran ystävälle minikokoisen kirjan rintakoruksi. Kirjan mitat olivat noin 15 x 20 mm; harmikseni en älynnyt silloin napata kuvaa. - täytyy kai tehdä toinen! :D



Vaaleanbeigen kirjan kannet ovat ohutta mokkanahkaa; tässäkin kannessa kohokuvioitu  sydänaihe.



Pehmeät sisustussydämet olivat jokin aika sitten aikamoinen sisustustrendi, joka toki vieläkin toimii maalaisromanttisissa sisustuksissa mainiosti. Pieniä sydämiä on kiva ja nopea tehdä; materiaalit löytyvät usein ihan kotoa kangaskaapin tai tilkkulaatikon uumenista, samoin pätkä nauhaa tai pitsiä,  hieman vanua + kenties muutama helmi tai koristenappi ja voila' -valmista tuli. Sydämet ovat myös yllättävän monikäyttöisiä; esimerkkeinä nuppineulatyyny, ovikoriste, kranssinsomiste, pöytälampun koriste, laukkukoruksi miniversio, liinavaatekaappiin tuoksusydän omalla lempituoksulla suihkautettuna tai laventelilla täytettynä, lahjaksi tai paketin lisukkeeksi, joulukuuseen riippumaan, tikun nokkaan kukka-asetelmaan tai vaikka herneillä täytettynä puutarhanpöydän liinan kulmaan tuulipainoiksi...

Valkoista puuvillaa, sydännauhaa ja silkkipainotekniikalla painettu Home-teksti.


Punavalkoista Toile de Jouy-kangasta Home-tekstein.



* * *
Ihan perusruutukuosit ovat klassikkoja ja omaavat ikuisen vetovoiman - ainakin siltä tuntuu, kun käy kangaskaupassa; usein mukaan tarttuu nimenomaan joko ruutua tai raitaa.
Punavalkoinen pikkuruutukangas muuntui keittiöpyyhkeiksi ja pöytäliinaksi, ja koko sarja sai pellavasta applikoidut sydämet somisteikseen. Jouluinen tuntu, mutta toisessa värissä menisi vaikka ympäri vuoden; modernimman version saisi esimerkiksi pinkki-valkoisesta tai turkoosi-ruskeasta ruutukuosista.

Reunat on huoliteltu tiheällä siksakilla. Vinkki: alle kannattaa laittaa tikatessa pala kopiopaperia; se auttaa saamaan kauniin tikkauksen ja estää samalla kangasta venymästä. Lopuksi paperi repäistään vain pois.



Kankainen sisustuspussukka on mankeliliinapellavaa, joka on uutena juuri sopivan jäykkä tähän tarkoitukseen. Pellava myös kuluu ja pehmenee pesuissa uskomattoman kauniisti. Raitainen puuvillavuori ja käänne sekä applikoitu sydän antavat vähän väriä. Käänteen reunaa somistaa pellavainen sileä nauha.



Valkoinen pikkuinen sydän on tilkkukopan pohjalta löytyneen valkoisen villakangaspalasen uusi elämä. Ompelukoneen kirjontatikein ja erivärisin langoin saa helposti ilmettä muutoin simppeliin pintaan.



Punavalkoinen tuoteperhe & tietysti sydämiä myös ;)



Unelmien Talo- sydän pellavaa, pitsiä sekä pellavanauharistikko.


Moderni sydänkuosi löysi tiensä muun muassa kesäisiin raikkaanvalkoisiin t-paitoihin...

 
 ja luonnonvalkoisesta puuvillasta ommeltuihin pyykki- ja jumppakasseihin...
 


... jotka toki toimivat myös lahjakasseina tai säilytyspusseina; tässä ruudullisella puuvillalla tehdyt sydämet.

 * * *


Laatikon pohjalta löytyneet kristallit pääsivät somistamaan valkoisesta damastista ommeltua sydänparia.




Raikasta valkoista sekä ruskea-valkoista ruutua pellavaisin nauhoin.


- Ja jouluisampi variaatio samasta teemasta.




Linumin ruusubrodeerattu ruutukangas sai kaverikseen valkoista puuvillaa.





Ja tässä taasen lähti se kuuluisa mopo käsistä ;)   - innostuin kokeilemaan minitilkkuilua ja tuloksena villakangastyynynpäällinen sydänapplikaatiolla, joka koostuu 39 eri kappaleesta. Sydämen korkeus on noin 20 cm. En sittemmin ole tehnyt toista samanlaista jostain syystä  ;D  -aikaa taisi tuota kasatessa vierähtää useampi tunti.  Mutta hauskaa oli silti!






Linumin kukka-brodeeratut raitapellavat + pellavakangasta ja pellavaista pitsiä sekä -nyörit.


Sydänaihioita puolivalmiina: Valkoista ja luonnonsävyistä pellavaa monogrammi-brodeerauksin.









PS. Kirjailuja voi teettää brodeerauspalveluita tarjoavissa yrityksissä, jos omassa koneessa ei kirjontamahdollisuuta löydy. Kannattaa kysyä tarjousta useamman kirjaimen tai kuvion brodeerauksesta kerralla, se tulee yleensä paljon edullisemmaksi kuin tilata kirjain kerrallaan. - ja säästyy itseltäkin aikaa ja vaivaa; jääpähän sitten enemmän aikaa sydämellisempiin puuhiin ;)






Aurinkoisin ajatuksin
- Minna -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti